Prezidenti V4 rokujú o posilnení regionálnej identity krajín

05.05.2012 Poprad

Štrbské Pleso 5. mája (TASR) – Na Štrbskom Plese sa dnes predpoludním začalo dvojdňové rokovanie prezidentov Vyšehradskej štvorky (V4), avšak bez účasti novozvoleného prezidenta Maďarskej republiky Jánosa Ádera. Novú hlavu štátu našich južných susedov na ňom zastupuje maďarský veľvyslanec na Slovensku Csaba Balogh.

Pozvanie okrem neho prijali prezidenti Českej republiky Václav Klaus a Poľskej republiky Bronislaw Komorowski. Dnes sa najvyšší predstavitelia štátov venujú posilneniu regionálnej identity vyšehradského priestoru prostredníctvom rozvoja spolupráce v oblasti cestovného ruchu a prezentácie regiónu navonok. Hovoriť majú aj o pozíciách svojich štátov, s ktorými pôjdu na májový summit Severoatlantickej aliancie v Chicagu. Poslednou z preberaných tém bude politika Európskej únie voči východnému susedstvu.

Prezidenti s prvými dámami by mali dnes popoludní absolvovať aj výlet lanovkou na Lomnický štít. Na nedeľu (6.5.) je naplánované sadenie stromčekov na brehu jazera Štrbské pleso. Prezidentský summit V4 vo Vysokých Tatrách tiež poskytne priestor na prípadné bilaterálne rokovania hláv štátov. Očakáva sa tak, že budú hovoriť aj o účasti alebo prípadnej neúčasti na summite prezidentov strednej a východnej Európy na ukrajinskej Jalte. Konať by sa mal 11. - 12. mája. Na úrovni hláv štátov sa summit V4 na Slovensku naposledy uskutočnil v Piešťanoch v septembri 2008.

Prvé dámy dnes mohli na kočoch v sprievode starostu obce Štrba Michala Sýkoru obdivovať okolie Štrbského plesa a vypočuli si aj hudobné vystúpenie folklórneho súboru Vagonár z Popradu. Oboznámia sa nielen s tradičnou slovenskou ľudovou tvorbou, ale navštívia aj tzv. jazierka lásky. Tie dal vybudovať zakladateľ Štrbského Plesa Jozef Szentiványi v 19. storočí. Hovorí sa, že tento názov dostali podľa toho, že ležia tak blízko vedľa seba, ale dôvod je pravdepodobne ten, že jazierka boli častým cieľom prechádzok a posedení novovznikajúcich párikov pacientov z liečebných domov a zotavovní. Zaujímavosťou je, že v strede väčšieho jazierka leží na dne kamenný slovenský dvojkríž, ktorý tam bol umiestnený v roku 1940.

Neskôr budú prvé dámy diskutovať o svojich aktivitách. V nedeľu 6. mája navštívia Múzeum liptovskej dediny v Pribyline. Verejnosti ho otvorili v roku 1991. Nachádzajú sa v ňom prevažne domy z oblasti zatopenej Liptovskou Marou a okrem nich ešte niektoré ďalšie z horného i dolného Liptova. Tu si dámy budú môcť prehliadnuť napríklad drevený dom z obce Liptovská Sielnica, goticko-renesančný kaštieľ z obce Parížovce, drevenú zemiansku kúriu z Paludze či obecnú školu z Valaskej Dubovej a ranogotický kostol Panny Márie.
 

Vyberte región